A hőszivattyú egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Megbízható, hosszú időn át jól működik, környezetkímélő, és rendkívül jó befektetés, mivel jelentékeny pénzösszegeket spórolhatunk vele a fűtésszámlánkon.

A hőszivattyú biztonsága

Hogy a hőszivattyú veszélytelen, annak köszönhető, hogy működéséhez nincs szükség égésre. Nem a tűz energiáját alkalmazza. A közlekedésben elterjedő elektromos meghajtás kiszorítja a belső égésű motorokat, idővel a hőszivattyú is felváltja a hagyományos, gáz- vagy faalapú fűtési rendszereket. A hőszivattyú olyan megoldás a fűtés kérdésére, ami nemcsak zöld, energiatakarékos, de, mivel teljesen más technológiát alkalmaz, egyáltalán nem tűz- vagy robbanásveszélyes. A hőszivattyú a fűtés jövője.

Hagyományos fűtési rendszerek kontra hőszivattyú

A tűz használata: fűtés, sütés, stb. évezredek óta ismert módszer. A tűzhelyek, kályhák, kandallók működése az ember fejlődésével párhuzamosan lett egyre hatékonyabb. A fatüzelésű, szenet, olajat égető fűtőtestek, fűtőberendezések egyeduralmát megtörte a gáz, mint a fűtés új alapanyaga, s ez a fűtéstechnika megújulását hozta magával. A fűtéstechnika elterjedt hőcserélő közege, hőszállítója a víz. A fűtési rendszerek felmelegítik a vizet, azt pedig a lakásban keringetik, így közvetítik a hőt a szobákba. Ilyen módszert alkalmaz a hőszivattyú is, azzal a különbséggel, hogy a víz felmelegítéséhez nem tüzet használ, hanem a környezetben előforduló, gyakorlatilag ingyenes energiát.

A hőszivattyú energiája

A hőszivattyú tehát máshonnan közelíti meg a hő emelésének, csökkentésének kérdését. A környezetben rendelkezésre álló energiát veszi alapul, s annak égetése nélkül kinyeri belőle a szükséges hőt. Ez a működés jelentős előrelépés a fűtéstechnika terén, emellett rendkívül környezetbarát megoldás, hiszen nem bocsát ki magából füstöt a rendszer, nem használ fel oxigént. A hőszivattyúval sok problémának inthetünk búcsút, amit fűtés üzemeltetése okozott.

Spóroljunk hőszivattyúval

Többek között a fűtés ára is olyan terület, ahol nagy segítségünkre lesz az apparátus. A hőszivattyúval jóval olcsóbban fűthet, mint a gázzal, még télen is. A hőszivattyú ugyanis lényegesen kevesebb háztartási energiát fogyaszt, mint más fűtőrendszerek. A hőszivattyú további előnye, hogy hűtőképessége miatt szükségtelen egy klímaberendezés beszerelése. A hőmérsékletet tehát két irányban is képes szabályozni.