Háztartásunkban számos olyan eset fordul elő, ami bosszantó, energiát, vizet pazarlunk vele, vagy kellemetlen helyzetekhez, duguláshoz, vagy a víz kifolyásához, leázáshoz vezet. Szerencsére a vízszerelés gyors és hatékony megoldásaival orvosolhatóak ezek a problémák.

Csöpög a csap

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma a csöpögő csap. A víz ilyetén módon történő használatát sokszor figyelmen kívül hagyjuk, de ezen a módon akár naponta 20-90 liter víz is elfolyhat úgy, hogy észre sem vesszük. A vízszámlán viszont jelentékeny változást fog mutatni. A megoldás egyszerű, mert a csapbetét tömítő gyűrűjét cserélve meggátolhatjuk, hogy feleslegesen veszítsünk vizet.

csöpög csap vízvezeték csőtörés

Szivárog a víz a Wc-ben

Ha a Wc tartály időnként magától újratölti magát, az biztosan nem jó jel. Nem húztuk le a wc-t, de akkor mégis hova lett a víz? Alapesetben használat után a víztartály újratölti magát, majd befejezi a víz szivattyúzását. Ha ez a folyamat a tartály használata nélkül történik, általában az úszócsap hibásodott meg. Ilyenkor mindenképp forduljunk szakemberhez. Ugyancsak a toalett problémája az, amikor a víz megállás nélkül folyik. ilyenkor a leeresztő tömítés felelős a magas vízszámláért.

Eldugult a lefolyó

A dugulás nem csak azért bosszantó, mert nem folyik le a víz, nem lehet lehúzni a wc-t, és kellemetlen, büdös szagok jelennek meg a lakásban. Az esetek egy részében komoly probléma alakulhat ki: csőtörés következhet a jelenségből, amennyiben a problémát elhanyagoljuk. A dugulás-elhárítás elsődleges eszközei a pumpa, vagy a különféle vegyi anyagok használata, lefolyótisztítók alkalmazása. Azonban, ha ezek nem válnak be, mindenképpen vízszerelőhöz kell fordulnunk, mert speciális eszközeivel egyszerűen, jó esetben bontás nélkül el tudja hárítani a dugulást.

Csőtörés, a vízszerelés egyik komoly esete

A rettegett csőtörés olyan meghibásodás a vízvezeték rendszereiben, amely nem elhanyagolható anyagi károkat okozhat, sőt a falakat is átáztathatja. Ha a vízszámlánk olyan magas, hogy az nem felel meg a felhasznált víz mennyiségének, mindenképp érdemes ellenőrizni, nem folyik-e a víz valahol. Zárjuk el a főcsapot, és nézzük meg a vízórát. Ha azt tapasztaljuk, hogy forog a vízfogyasztás számlálója, sajnos csőtöréssel állunk szemben. Másik, szembetűnőbb esete a csőtörésnek, ha a falon vízfolt jelenik meg. Ebben az esetben a fal bontása szükséges a vízvezeték javításához.