A padlófűtés, vagy egy hasonló fűtéstechnikai megoldás, a falfűtés ma már igen elterjedt. Korszerű, számos előnnyel bír, és beépítése sem bonyolultabb, mint egyéb fűtési rendszerek telepítése. Hogyan épül fel a padlófűtés rendszere? Milyen előnyökkel bír? Miért válasszuk a padlófűtést?

A padlófűtés működése

A padlófűtés úgynevezett sugárzó fűtőrendszer. Emellett hűtőrendszerként is működik, mindkét funkcióját tekintve elterjedt a sugárzó fűtőrendszerek között. A hő közvetítésére használt közeg folyadék: általában víz, ez kerül a padló alatti, vagy aljzati csőrendszerbe, keringése, áramlása lehetővé teszi a hő folyamatos továbbítását - hűtést, fűtést. A padlófűtés kellemes hőérzetet nyújt, hiszen a hőt sugárzó hatása mellett bizonyos mértékben kondukciós és konvekciós hőátadás is jellemző rá.

Radiátor vagy padlófűtés?

A padlóba épített fűtési rendszerek egyenletesen adják ki magukból a hőt, és folyamatosan komfortos hőérzetet biztosítanak, anélkül, hogy felszálló porral tennék kellemetlenné a levegőt. Mivel a padlófűtés csőrendszerében áramló közeg (általában melegített víz) hatása direkt módon éri a burkolatot, könnyen jut az általa közvetített hő az ember felé. A padlófűtés melegíti a padló fölött elhelyezkedő levegő rétegeit, így a hagyományos (radiátor, konvektor) fűtésnél jelentősen alacsonyabb hőmérsékletűre szükséges csak fűteni a közvetítő közeget, mégis ugyanolyan hőérzet alakul ki.  

Energiatakarékosság padlófűtéssel

A néhány fokos eltérés csaknem 15-20% különbséget jelent az energia felhasználásában. Ez pedig nagyon örömteli különbséget fog mutatni a fűtésszámlán. Ha megújuló energiaforrások, valamin korszerű és energiahatékony hőtermelők (hőszivattyú, kondenzációs kazán) segítségével állítjuk elő a fűtéshez szükséges energiát, azzal szintén komoly összegeket takaríthatunk meg. A padlófűtés nem foglal helyet a szobában, úgy, mint a fali fűtőtestek, (konvektor, radiátorok, stb) ezért a belső terekben nagyobb szabadságot élvezhetünk.

A padlófűtés előnyei

  • Az elterjedt tévedéssel szemben nem okoz szálló port
  • Energiatakarékos, korszerű, ipari épületekben is alkalmazható
  • Zöld energiaforrásokkal igen környezetkímélő és gazdaságos
  • Burkolatokat tekintve akár laminált vagy faparketta is fedheti
  • A padlófűtés egyszerűen, gyorsan beszerelhető