A fűtéstechnika terén az elmúlt évtizedek rengeteg változást hoztak. Ám nem a csupán alternatív fűtési rendszerek megjelenése (megújuló energiaforrásból táplálkozó rendszerek, talajszondás, talajvizes, levegő-víz hőszivattyúk, elektromos fűtés, stb.), vagy a fűtés módjának változatossága (padlófűtés, falfűtés, fűtés klímával) jelentik az előrelépést: a kazánok is fejlődtek, nem is keveset. Fűtési hatásfokukban, biztonságosságukban, energiahatékonyságukban.

A fűtés hagyományos, kéményes kazánnal

A régi típusú kéményes kazán égéstere szabad, tehát nyitott a rendszere. Az energiahordozó égetéséhez szükséges oxigént a környezetéből veszi fel: a szobából. Az elégetett gáz, fa, vagy egyéb fűtési anyag égésterméke a közvetlenül a kéményen át távozik a rendszerből. Ahhoz, hogy optimális kéményhuzat jöjjön létre, a füstöt még magas hőmérsékleten vezeti ki egy hagyományos fűtési rendszer. A fűtés hatásfoka így a mai elvárásokhoz képest igen alacsony. A 20-30 éves módszer egykor vívmánynak számított, ma már elavult szisztémaként beszélünk róla.

Fűtéstechnika túlméretezett teljesítménnyel

Az egykori, egyfokozatú, szabályozatlan gázkazánok tervei úgy készültek, hogy biztosra mentek a mérnökök: a kazánokat sokkal nagyobb teljesítménnyel vértezték fel, mint a fűtési hálózat azt igényelte volna. Egyáltalán nem számított különösnek, ha 30–40%-kal nagyobb erővel tudott dolgozni a kazán, s tulajdonképp azidőtájt az energiaárak kérdése nem volt a maihoz hasonlóan neuralgikus pont az emberek életében.

Pazarló fűtés

Emellett egy jóval nagyobb kazán sem volt sokkal nagyobb kiadási teher, mint egy éppen a lakáshoz optimális teljesítményű. Ennek okán a fűtéstechnikai eszközök használatával igencsak nagy pazarlást lehetett véghezvinni. Éles képet ad a példa, ami szerint jónak számított, ha éves átlagban 60%-os hatásfokot értek el a kazánok. Ezek közül nem kevés ma is üzemel.

Fűtési rendszerek korszerűsítésének problémái

Az elavult fűtési rendszerek lecserélése, a korszerűsítés összetett, költséges lépés. A kazánház hozzáférhetősége problémás, az új fűtési berendezések beszerelése számos alkalommal építkezési beavatkozást igényel.

Összességében azonban megéri a korszerűsítés. Nem csupán az anyagiak miatt jó beruházás, ha költséghatékonyabb, energiatakarékos fűtést működtetünk, hanem a komfortérzet, a biztonság, és természetesen a környezeti hatások is lényeges, és megtérülést mutató szempontok.