Az energetikai tanúsítvány nem csak készülékek, berendezések osztályozására használatos, hanem egy lakás, ház, épület esetében is minősítés készül arról, mennyire takarékos az energiafogyasztásunk.

Az épületgépészet szerepe az energetikai tanúsítványban

Az épületgépészet nagy mértékben határozza meg, milyen energiaosztályba sorolnak bennünket. Például egy on-off típusú termosztát programozhatóra való cserélésével akár egy kategóriát léphetünk előre épületünk osztályzásában.

Az energetikai megfelelés szabályozása

2006-ban létrehozott rendelet szerint kerülnek szabályozásra a besorolások az épületek energetikáját tekintve. Korábban háromszintű szabályozás működött, ma azonban négyszintű a szempontrendszer.

Fő tényezők (amelyeket az épületgépészet is befolyásol)

  • az épület határoló szerkezeteinek szigetelőképessége (U=W/m2K)

  • a fajlagos hőveszteség-tényező (q=W/m3K) értéke

Az épületek energetikai tanúsítványának kiállításánál figyelembe veszik az épületgépészetet is. Mivel a fűtésrendszer, vagy a hűtésre használt eszközök, egyéb épületgépészeti eszközök jellemzői, a felhasznált energia fajtája mind hatással vannak az ingatlan energetikai tulajdonságaira.

Energetika az ingatlan és az épületgépészet tervezésében, felújításkor, beköltözéskor

A szabályozó rendelkezés negyedik szintje az épületgépészeti rendszerre vonatkozó előírásokról is szól. Új ingatlan építésénél már a tervezés alkalmával a szabályok szerint kell eljárni. Egy ingatlan használatba vételi engedélyhez is tanúsítvány szükséges, minden esetben.