Számtalan módja lehet a fűtésnek, hűtésnek, vízszállításnak. Az esetek többségében a folyamathoz szükséges egy vezeték, csőrendszer, amellyel továbbítjuk a vizet, akár hideg, akár meleg. A csővezeték évezredes fejlődése pedig egyre több lehetőséget ad például a fűtéstechnika terén.

Fűtés- és vízrendszerek, csővezetékei

Az ingatlanok vízellátása és fűtése is sok esetben csővezetékrendszereken keresztül valósul meg. Az ókortól kezdve agyagból, később fémekből, napjainkban műanyagból készülnek ezek a csővezetékek. A hajlékony műanyag csőrendszerek segítségével (szó szerint is) könnyebben végezhetőek a víz- és fűtésszerelési munkák. Emellett a hajlékony műanyaggal működő rendszer új, főleg fűtési megoldásokat tesz lehetővé.

Padlófűtés hőszivattyúval

A padlófűtés gyorsan népszerű és elterjedt lett, működési elve már az ókori rómaiak óta ismert, ám csak az új csőrendszerek elterjedése tette széles körben választott megoldássá. Napjainkban azonban a műanyag csőrendszerek, és ezeknek szerelési módszerei fejlődésével a fal, illetve a mennyezet is fűtőfelületté válik. Sőt: ugyanazzal a felületet télen fűtésre, nyáron hűtésre használhatjuk. A hőszivattyú elterjedése szem elé helyezett egy olyan lehetőséget, amivel egyszerre ez energiatakarékosan, megújuló erőforrások használatával érhető el mind a két hatás.

Mennyezeti hűtés és fűtés

Nyáron a hűtés igénye magától értetődő, azonban nem csupán klímaberendezéssel érhető el e hatás. A fal és a mennyezet is alkalmas erre a célra, hideg víz keringetésével. A két megoldás közül a mennyezeti hűtés örvend nagyobb népszerűségnek.

Egy mennyezeti fűtő- és hűtőrendszer

Egy homogén betonréteggel bíró födém igen jól alkalmazható fűtési célra. Léteznek olyan megoldások, amelyek könnyű munkával beszerelhetők, nem szükséges fej fölött dolgozni, és gyorsabb a módszer, mert nem kell létrát, állványt használni. A fűtőkörök előre gyártott elemekből állnak, ezek beszerelése, rögzítése a cél.