A fűtési rendszerek terén széles skálán választhatunk, ha otthonunkat, irodánkat, vagy épp üzletünket szeretnénk befűteni. A komfortos meleg megteremtésében a fűtéstechnika vívmányai mellett az alapos számításoknak is nagy szerepük van azokban az esetekben, amikor a hőszivattyú, kazán, kandalló, központi fűtés, gázfűtés, stb. teljesítményét összehangoljuk a helyiségek méretével.

Radiátor, a központi fűtés közvetítője

A fűtési rendszerek – legyen szó távfűtésről, gázkazánról, vízteres kandallóról, hőszivattyúról, vagy egyéb megújuló energiát alkalmazó fűtéstechnikai eszközről – legtöbbje radiátoron át (is) képes közvetíteni hőjét. A padlófűtés, falfűtés, mennyezeti fűtés, vagy a befúvásos rendszerek, mint a klímás fűtés mellett régóta igen népszerű és elterjedt a radiátor.

A radiátor népszerűsége

Bár hőelosztása nem egyenletes a helyiségben, illetve jóval magasabb hőmérsékletre kell melegíteni a közvetítőanyagot, mint a sugárzó fűtéssel működő rendszerek esetében, a radiátor igen elterjedt, bevált fűtési mód. Miért?

  • a kandallóval, gázkazánnal szemben nem történik a helyiségben égés
  • a szobában nem leget gázszivárgás, füst
  • a térből nem von el oxigént, nincs szénmonoxid-veszély
  • alkalmazható számos nagy épületben, többféle fűtési rendszerrel

A radiátor mérete

Hogy egy helyiségbe mekkora radiátor szükséges, annak megállapításához a hőveszteség kiszámítása szükséges. Korábban egy becsléses módszer volt használatos, amelyet régi építésű házaknál alkalmaztak. Azonban lényeges a minél pontosabb számítás, hiszen a radiátorméretet a szoba hőszükségletének kell megfeleltetni minden helyiségben, hogy elkerülhető legyen a szobák közti hőmérséklet-eltérés is.

A szükséges radiátor-teljesítmény számítása

Olyan ingatlanok esetében, amelyek régi építésűek, régi ajtók, ablakok találhatóak benne, a következő radiátor-teljesítmény szükséges:

1 légköbméterre 30–50 W.

Ennél magasabb lesz az érték, amennyiben a nyílászárók rosszak, a helyiség falainak túloldala a szabad levegővel találkozik, vagy északi tájolású. Fordított esetben pedig, tehát amennyiben a szobát fűtött helyiségek veszik körül, tájolása déli, jól működő ablakokkal bír, a szükséges érték nagyjából:

1 légköbméterre 30 W radiátor-teljesítmény, tehát 30 W/m³.

Korszerű épület, kevesebb fűtési teljesítmény

Ha egy ingatlan új építésű, hőszigetelt, korszerű állapotú, ennél is kevesebb fűtőérték is elég. Amennyiben a fűtési rendszerben a radiátorok sorba vannak bekötve, a hőforrástól távolodva egyre nagyobb méretű radiátor szükséges, hiszen a meleg víz, a közvetítőanyag folyamatosan hőt ad le, s egyik radiátorból a másikba érve fokozatosan veszít hőmérsékletéből.