A épületgépészet terén jelentkező üzemzavarok, meghibásodások általában télen jelentkeznek, fagypont alatti hőmérsékleten. Ha nem megfelelő a karbantartás, vagy a berendezések tisztítása hagy kivetnivalót maga után, gyakori, hogy a készülékek nem tudnak tovább működni.

Az épületgépészeti, fűtési rendszerek veszélyei

Ilyen esetben nem csupán a meghibásodás a kockázat, hiszen a szénmonoxid-mérgezés valószínűsége is nagyobb, ha nem figyelünk a berendezéseinkre. A fűtési rendszerek – hacsak nem rendelkezünk tartalékfűtéssel – meghibásodása esetén így fűtés nélkül maradhatunk.

A nem megfelelő fűtés próbája: a nagy hideg

Ha hosszú időn át 0 °C alatti a levegő hőmérséklete, olyan hibák derülhetnek ki az épületgépészeti berendezésekről, amelyek alapvető problémát jelentenek. Például előfordul, hogy a gázüzemű fűtési rendszer teljesítménye nem elég nagy a lakás méretéhez képest. Ez esetben a fűtés télen nem tud megfelelően működni, képtelen a tereket a kívánt hőmérsékletre felfűteni, nem tudja eléggé felmelegíteni a vizet.

Fűtési rendszerek hőfoka

Napjaink egyik leginkább előforduló fűtése a cirkó berendezések rendszere. Ezeknél a fűtéstípusoknál meghatározó az az érték, amely a kazánból induló, és a fűtőközegből visszaérkező víz hőmérsékletét írja le. Korábban a 90/70°C hőfokkal bíró fűrési rendszerek voltak elterjedtek, mára azonban ezek elavultak. Hogy a fűtés energiatakarékosabb legyen, a korszerű, kisebb hőmérséklettel üzemelő radiátoros fűtés használata javasolt. Ennek hőfoka 60–65 °C. Még alacsonyabb értékre van szükség a padlófűtés, falfűtés, mennyezeti fűtés esetében itt elég, ha a víz 40–45 °C-ra melegszik.

A fűtési rendszer magja: a kazán

A kazán szükséges teljesítményének meghatározása a következőképp történhet: a számításban az épület hőveszteségét veszik figyelembe, ehhez képest még a leghidegebb időszakokban is magasabbnak kell lennie a kazán teljesítményének 10 %-kal. Ha a kazán teljesítménye megfelelő, jól kell működnie abban az esetben is, ha a külső hőmérséklet –15 °C, bent pedig 20 °C-ot szeretnénk elérni.