A klímaberendezések ma már szinte elengedhetetlen készülékei otthonainknak, irodánknak, vagy épp az üzleteknek. Számtalan klímatípus létezik, ma már okos klímákról is beszélhetünk...

...hiszen a klímaberendezések képesek arra, hogy intelligensen energiát takarítsanak meg, időzítsék a tevékenységüket, vagy az alapján szabályozzák a légkondi működését, hogy éppen hol vagyunk: ha kilépünk a szobából, kikapcsolnak, ha visszamegyünk, bekapcsolnak. Azonban sokak számára még mindig meglepően hangzik, az, hogy a klímával fűteni is lehet.

A klímás fűtés

A klímával történő fűtés igen elterjedt, a klímaberendezések gyártói a mai légkondikat ugyanúgy fűtésre is tervezik, mint hűtésre. Sőt, egyes klímaberendezések kifejezetten fűtésre vannak optimalizálva. Az ilyen klímák akár -15, -20, -25°C-os külső hőmérséklet esetén is üzembiztosan garantálják az otthon melegét.

A klímás fűtés előnyei

  • A fűtés klímával egyszerű. Gombnyomásra érkezik a meleg levegő, folyamatosan szabályozható, időzíthető, számos funkció segíti a komfortérzet megteremtését.

  • A távfűtéssel szemben szabályozása egyéni.

  • Nem szükséges hozzá égés, így nincs füst, (kémény sem kell, hogy legyen a házon)

  • Nincs gázszivárgás, se szénmonoxid-veszély

  • Nem von el oxigént, nincs robbanásveszély

  • Zöld energiával működtethető

  • Friss levegőt áramoltat, amelyet megtisztít, megszűr

  • Támogatott, H-tarifájú árammal működtethető

A fűtés klímával mitől olcsó?

A klíma esetében a SCOP, tehát a szezonális jóságfok azt írja le, egy fűtési időszakban hány W az hőleadási teljesítmény, amit a klíma 1 W áram fogyasztásával képes leadni. Tehát, ha a klíma SCOP értéke 4, akkor a felvett elektromos áram négyszeresének megfelelő fűtési teljesítménnyel bír.

Fűtési költség becslése

A számítás csupán becslés, nem pontos, célja a beszédes a különbség bemutatása.

A gázfűtés hatékonysága több tényezőtől függ, de nagyjából 11-12 Ft-nak megfelelő mennyiségű gáz ad le 1 kW fűtési teljesítményt.

Egy 2 kW-os klíma fogyasztása óránként H tarifával kb. 46 Forint. Egyszerűen számolva ebből 4-es SCOP értékkel 8 kW fűtési teljesítményt kapunk. 46/8=5,75. De számoljunk 6-tal. Így 1 kW klímás fűtési teljesítmény ára csupán 6 Ft.